Działanie Świateł Ledy a Ksenony

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maksym1989
    Classic
    • 2017
    • 23
    • Octavia I (1U2)
    • AKL 1.6 MPI 101 KM

mi lezą tylne rozpórki juz 2 lata i jakos nei moge ich zamontowac a nawet mam ori dywan pod to :P
    musze poszukac przedniej jeszcze
    fajnie wyglada z dokładką
    Pozdr
  • Maksym1989
    Classic
    • 2014
    • 18

Witam serdecznie. Mam pytanko czy możecie powiedzieć w jakich okolicznościach załączają się wam ledy a kiedy ksenony w jakich godzinach jakich warunkach. Proszę o to ponieważ ja mam u siebie problem automat z dużymi oporami manewruje miedzy jednymi a drugimi i nie wiem czy to jest jakiś błąd czy norma.
    Z góry dzięki za odpowiedzi i Pomoc
    Octavia III kombi elegance+dodatki

Komentarz

• mac_aaron
      Elegance
      • 2012
      • 984
      • Octavia III (5E3)
      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Już się nad tym zastanawiałem, ale nie ma kontrolki świateł mijania więc nie wiadomo kiedy jakie światła są włączone - nie jestem w stanie stwierdzić, czy automat włącza mi światła w dzień w deszczu, w dzień na autostradzie? Ciężka sprawa.

Komentarz

• greg505
        L&K
        • 2013
        • 1239

Zamieszczone przez mac_aaron
        Już się nad tym zastanawiałem, ale nie ma kontrolki świateł mijania więc nie wiadomo kiedy jakie światła są włączone - nie jestem w stanie stwierdzić, czy automat włącza mi światła w dzień w deszczu, w dzień na autostradzie? Ciężka sprawa.
        Mozesz rozpoznac na jakich swiatlach obecnie jedziesz, pokretlo od swiatel ma rozne podwietlenie w zaleznosci od wybranych przez automat swiatel. Mimo tego, brak kontrolki to poroniony pomysl.

Co do automatu to mam troche mieszane uczucia,
        Jade rano, piekna pogoda, swieci slonce a on wlacza xenon.
        Czasami w godzinach popoludniowych, przy zachmurzeniu wlacza tylko ledy :roll:
        Nie raz musialem recznie uruchamiac xenon.
        Black magic

Komentarz

• tomekb1
          Rider
          • 2013
          • 352

Zamieszczone przez greg505
          Mimo tego, brak kontrolki to poroniony pomysl.
          Jaki brak? Przecież kontrolka jest przy pokrętle świateł.

[ Dodano: Pon 17 Mar, 14 18:43 ]
          Zamieszczone przez Maksym1989
          w jakich okolicznościach załączają się wam ledy
          Zawsze są włączone po przekręceniu kluczyka. Z tą różnic że jak włączysz postojowe to ledy świecą słabiej niż w trybie świateł dziennych.
          Pozdrawiam
          Tomek

Komentarz

• greg505
            L&K
            • 2013
            • 1239

tomekb1, jezdze na ustawieniu AUTO, wiec zerkanie na pokretlo jest poronionym pomyslem, powinna byc kontrolka na desce rozdzielczej
            Black magic

Komentarz

• tomekb1
              Rider
              • 2013
              • 352

To fakt, nieraz można nie zauważyć. Sam tak miałem ostatnio podczas deszczu, dopiero po jakimś czasie zorientowałem się, że jadę tylko na dziennych.
              Pozdrawiam
              Tomek

Komentarz

• Maksym1989
                Classic
                • 2014
                • 18

Zgadzam się z zdaniem że ikonka powinna być na desce a nie na pokrętle.
                Dlaczego pytam o zmianę świateł??? Kilka dni temu wymieniono mi sterownik świateł oraz pokrętło do zmiany ponieważ wyskakiwał błąd światła mijania lewego. A teraz nie do końca rozumiem jego przełączanie. Jak jeździłem Insignia to nie było takiego problemu słońce to ledy wieczór to ksenon.

Nadal proszę o swoje relacje z jazdy na automacie jak możecie to zwróćcie uwagę jakie światła wam automat wrzuca. Może jak będą jakieś spostrzeżenia to coś się wymyśli.
                U mnie na razie jest wysłane za pośrednictwem serwisu zapytanie do skoda polska czy to jest normalne czy może nadal jakaś usterka. :cry: :cry:

Pozdrawiam i czekam na info.

Komentarz

• tomekb1
                  Rider
                  • 2013
                  • 352

Re: Działanie Świateł Ledy a Ksenony

słońce to ledy wieczór to ksenon.
                  Tak właśnie jest. Oczywiście ledy palą się też wieczorem, wrz z ksenonami.
                  U Ciebie jest inaczej?
                  Pozdrawiam
                  Tomek

Komentarz

• Maksym1989
                    Classic
                    • 2014
                    • 18

Tak kolego tak powinno być ale za dnia przy ładnej pogodzie niestety palą się i ledy i ksenony
                    Natomiast w insignii miałem tak jak być powinno za dnia led ciemno to ksenon.
                    Dzisiaj ładna słoneczna i wietrzna pogoda a on w trybie auto kużwa na ledach i ksenonach troszkę chore to jest serwis nie wie na dzień dzisiejszy why???? Jestem ciekaw jak jest u was????

Komentarz

• tomekb1
                      Rider
                      • 2013
                      • 352

Może w ustawieniach świateł w komputerze masz zadane , że mają się załączać wcześnie ? Są trzy możliwości ustawienia załączania świateł mijania.
                      Pozdrawiam
                      Tomek

Komentarz

• Prim
                        L&K
                        • 2013
                        • 1040
                        • Audi

To trochę tak jest ze wydawało by sie ze powinny szybciej reagować ale wtedy byłoby disco disco wiadomo kiedy pala sie xenony - kiedy w trybie auto podświetlona jest na zielono ikonką świateł postojowych... Kiedy gaśnie pala sie same ledy... Trochę to dziwne powinna sie palić ikonka świateł mijania... Mowię o ikonach przy pokrętle.

Ja czasami zauważam problem - kiedy wydaje sie jasno często pala sie jedne i drugie... Przy słonecznej pogodzie nie ma problemu - same dzienne. Wjazd do tunelu, garażu włącza i potem szybko wyłączę światła mijania...
                        Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Maksym1989
                          Classic
                          • 2014
                          • 18

Dzisiaj dostałem telefon ze skody że mam się stawić w serwisie w czwartek na przeprogramowanie świateł i wgranie nowego softa. Niby ma to pomóc w mojej sprawie jak wrócę z serwisu to dam znać czy pomoże. Podobno to jest jakiś nowy Soft.

Pozdrawiam Serdecznie.

[ Dodano: Wto 18 Mar, 14 19:29 ]
                          Jest ktoś może z okolic Bydgoszczy?????

Komentarz

• tadfi
                            Rider
                            • 2008
                            • 501
                            • Octavia III combi (5E5)
                            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

U mnie to samo, jakby włączanie uzależnione było też od pory dnia. Rano słoneczko a świecą ledy i ksenony, chore.
                            TadFi
                            Breloki, logo na klapę i inne gadżety

Komentarz

• Prim
                              L&K
                              • 2013
                              • 1040
                              • Audi

ja się nawet zastanawiałem chwilę, czy nie system nie korzysta z kalendarza - daty/godziny
                              Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• greg505
                                L&K
                                • 2013
                                • 1239

Maksym1989, no to czekamy na potwierdzenie od ciebie czy nowy soft poprawia ten problem

z tego co pamietam, to w bardzo duzej mgle (ok 8-9 rano) automat rowniez ustawial LEDy
                                Black magic

Komentarz

• Maksym1989
                                  Classic
                                  • 2014
                                  • 18

dam znać co i jak jak macie taki sam problem a u mnie coś się zmieni to walcie do serwisu niech wam też pomogą. postaram się dowiedzieć jaka to jest aktualizacja itp itd aby przekazać wam rzetelne info i w ramach możliwości jakoś pomóc.

Komentarz

• Przem78
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 561

Zamieszczone przez Prim
                                    czy nie system nie korzysta z kalendarza - daty/godziny
                                    Nie ale korzysta z czujnika UV i dla tego pomimo panującej na dworze jasności potrafi zapalić/nie zgasić świateł mijania. Co nie zmienia faktu, że zdarzają się też usterki czujnika/softu itp.
                                    Pozdr. Przemek

Komentarz

• TREI
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 176
                                      • Alfa Romeo
                                      • BUD 1.4 MPI 80 KM
                                      • CJZA 1.2 TSI 105 KM

[ Dodano: Wto 18 Mar, 14 19:29 ]
                                      Jest ktoś może z okolic Bydgoszczy?????[/quote]

W czym moge Ci pomóc?

Komentarz

• Gosi@czek
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 418

ja na razie nie zauważyłam problemu z Automatem na chwilę obecną prawidłowo włącza mi światła mijania, albo przynajmniej tak mi się wydaje
                                        Zamówiona (12.12.2013)
                                        Zakończona produkcja (24.02.2014)
                                        Odebrana (14.03.2014)
                                        OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI

Moja długo wyczekiwana perła

Komentarz

• Maksym1989
                                          Classic
                                          • 2014
                                          • 18

Witam ponownie po wizycie w Serwisie w sprawie wgrania nowego softa rozłożyli ręce. W tej chwili nic nie działa prawidłowo serwis się załamał nie wiedzą co może być przestały działać światła jedyna opcja to włączenie ręczne i tylko ksenony. Tak się wkurwi.... że dostałem od sprzedawcy numer do Dyrektora działu posprzedażowego i zadzwoniłem. Po ustaleniach prawdopodobnie moja octavka pojedzie na lawecie do Poznania do działu techniki i tam będą badać oczywiście jak wyrażę na to zgodę. Postawiłem ultimatum że gdy wrócę za tydzień to mają wiedzieć co to może być i mają to naprawić na miejscu jak nie to zostało już wysłane oficjalne pismo że towar jest nie zgodny z zamówieniem i nie sprawny a w związku z tym proszę o wymianę na towar wolny od wad. Chcąc nie chcąc Dyrektor przyznał mi rację i z wielkim bólem powiedział że jeżeli serwis w ciągu tygodnia nie zdiagnozuje problemu to wymienią auto na nowe. :cry: :cry: :cry: :cry: Zdaję sobie sprawę że dla nie których to może być błaha sprawa ale mnie to strasznie irytuje że po przejechaniu 100km zaczęła się moja przygoda z serwisem ja już tam pomieszkuje ciągle jakieś błędy nie działające światła. Skoda podobno pierwszy raz się spotkała z taką sprawą i traktują mnie jak królika doświadczalnego. Najbardziej bolesne jest fakt że zapłaciłem 140.tyś za nie sprawne auto.

Czekam na wasze zdanie w tej sprawie

Pozdrawiam

Komentarz

• Gosi@czek
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 418

Re: Działanie Świateł Ledy a Ksenony

Witam ponownie po wizycie w Serwisie w sprawie wgrania nowego softa rozłożyli ręce. W tej chwili nic nie działa prawidłowo serwis się załamał nie wiedzą co może być przestały działać światła jedyna opcja to włączenie ręczne i tylko ksenony. Tak się wkurwi.... że dostałem od sprzedawcy numer do Dyrektora działu posprzedażowego i zadzwoniłem. Po ustaleniach prawdopodobnie moja octavka pojedzie na lawecie do Poznania do działu techniki i tam będą badać oczywiście jak wyrażę na to zgodę. Postawiłem ultimatum że gdy wrócę za tydzień to mają wiedzieć co to może być i mają to naprawić na miejscu jak nie to zostało już wysłane oficjalne pismo że towar jest nie zgodny z zamówieniem i nie sprawny a w związku z tym proszę o wymianę na towar wolny od wad. Chcąc nie chcąc Dyrektor przyznał mi rację i z wielkim bólem powiedział że jeżeli serwis w ciągu tygodnia nie zdiagnozuje problemu to wymienią auto na nowe. :cry: :cry: :cry: :cry: Zdaję sobie sprawę że dla nie których to może być błaha sprawa ale mnie to strasznie irytuje że po przejechaniu 100km zaczęła się moja przygoda z serwisem ja już tam pomieszkuje ciągle jakieś błędy nie działające światła. Skoda podobno pierwszy raz się spotkała z taką sprawą i traktują mnie jak królika doświadczalnego. Najbardziej bolesne jest fakt że zapłaciłem 140.tyś za nie sprawne auto.

Czekam na wasze zdanie w tej sprawie

Pozdrawiam
                                            Powiem tak ciekawa sytuacja po względem mojej praktyki zawodowej.
                                            Owszem wiele razy spotkałam się z sytuacją w komisach, że produkt zawiera istotne wady - zazwyczaj klienci wymieniali silniki.

A tutaj nowy samochód hm... niezbyt dobrze to świadczy o marce (wiem zaraz ktoś powie, że taki egemplarz musi się zdarzyć).

Sama bym się wku***la

Współczuję ci i czekam na informację co dalej zrobi skoda.
                                            Zamówiona (12.12.2013)
                                            Zakończona produkcja (24.02.2014)
                                            Odebrana (14.03.2014)
                                            OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI

Moja długo wyczekiwana perła

Komentarz

• Maksym1989
                                              Classic
                                              • 2014
                                              • 18

Akcja jest co nie miara ale się nie dam bo już raz odpuściłem w Oplu Insigni i potem żałowałem bo po gwarancji oczywiście wszystko dało się naprawić a na gwarancji
                                              "TEN TYP TAK MA" Pożyjemy zobaczymy mam nadzieje że uda się naprawić na miejscu a nie kolejne czekanie na nową.

Pozdrawiam

[ Dodano: Pią 21 Mar, 14 12:10 ]
                                              Akcja jest co nie miara ale się nie dam bo już raz odpuściłem w Oplu Insigni i potem żałowałem bo po gwarancji oczywiście wszystko dało się naprawić a na gwarancji
                                              "TEN TYP TAK MA" Pożyjemy zobaczymy mam nadzieje że uda się naprawić na miejscu a nie kolejne czekanie na nową.

Pozdrawiam

Komentarz

• padero
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 369
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

U mnie jest podobnie, godz. 17 slonce swieci, wyjezdzam z garazu ksenony nie gasna, swieci sie wszystko. Zmiana godziny tez nic nie wnosi.
                                                Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• Maksym1989
                                                  Classic
                                                  • 2014
                                                  • 18

Jak kolego wrócę i coś się dowiem dam znać co i jak jak będziesz potrzebował namiary na dyrektora czy coś innego to chętnie pomogę

Komentarz

Pracuję...